Locatie
Naast dat er dus minder daglicht beschikbaar is neemt ook de intensiteit van het zonlicht af, waardoor het directe zonlicht veel minder heet is. Is een standplaats in de lente en zomer een plek met veel indirect licht / halfschaduw, dan is deze standplaats in de winter misschien te donker en daardoor minder goed geschikt om stekjes te laten groeien. Een standplaats die eerder te licht en te warm was voor je stekjes is eventueel in de winter juist wel een heel goede plek.
Licht
Tijdens de herfst- en winterperiode worden de dagen steeds korter en is er steeds minder daglicht beschikbaar, maar hebben stekjes veel licht nodig. Om alsnog ervoor te zorgen dat je stekjes voldoende licht krijgen zou je de stekjes bijvoorbeeld dichterbij een raam kunnen plaatsen of onder een groei-/kweeklamp zetten. Om je stekjes meer licht te geven kun je de stekjes ook verplaatsen naar een andere locatie.
Verwarmingslucht
Stekjes houden nog minder van grote temperatuurschommelingen als kamerplanten zelf. Zet je stekjes daarom niet dichtbij een verwarmingsbron. Een plekje op de vensterbank boven een radiator is dan ook niet aan te raden. Je kamerplanten hebben ook last hebben van de droge verwarmingslucht, maar zijn er binnen huis vaak weinig andere geschikte plekjes om je kamerplanten te plaatsen en in de herfst en winter is het al helemaal moeilijk. Is het verplaatsen van je planten geen optie dan kun je jouw plantjes helpen door de luchtvochtigheid te verhogen.
Luchtvochtigheid
Droge lucht is voornamelijk in de herfst en winter een probleem door de verwarmingslucht. Veel van onze kamerplanten komen uit tropische gebieden en houden van een hoge luchtvochtigheid. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid checken. Om de luchtvochtigheid te verhogen kun je bijvoorbeeld schaaltjes met water op de verwarmingsbron zetten, zoals op een radiator/vensterbank of op de vloer als je vloerverwarming hebt. Je kunt de luchtvochtigheid ook verhogen door je stekjes en planten te benevelen met water.
Tocht en kou
Bescherm je stekjes altijd tegen tocht en kou! Bijvoorbeeld kan het raam / kozijn waar je stekjes staan in de winter erg koud worden. In de zomer is het achter het raam zeker een fijn plekje, maar afhankelijk van het soort kozijn en het soort glas kan het op deze plek in de winter behoorlijk koud worden en eventueel ook tochten. Stekjes houden van een gematigde temperatuur (rond de 20 graden) en kunnen niet goed tegen temperatuurschommelingen.